'Neutrino's toch niet sneller dan licht'

Neutrinodeeltjes reizen toch niet sneller dan het licht. Dat blijkt volgens natuurkundige en Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia uit proeven van zijn onderzoeksgroep Icarus. De bevindingen zouden de uitkomst van vergelijkbare tests van rivaal Opera, die de wetenschap in rep en roer bracht, weerspreken.

Net als de Opera-onderzoekers eerder deden heeft Icarus neutrino's vanuit de deeltjesversneller in Genève afgevuurd op een laboratorium in Italië, zo'n 730 kilometer verderop. Maar Rubbia en zijn onderzoekers maten, anders dan hun rivalen in september 2011, een lagere snelheid dan die van het licht.

"Het is een experiment van een volmaakte eenvoud", zei Rubbia vrijdag. "De uitkomst is erg overtuigend en vertelt ons in feite dat er aan de bevindingen van Opera iets niet helemaal klopte."

De uitkomst van de metingen die Opera in september openbaar maakte werden destijds al met ongeloof ontvangen. Volgens de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein, waarop tal van natuurkundige theorieën zijn gegrondvest, kan niets zich sneller voortbewegen dan het licht: zijn beroemde  E=mc2 vergelijking. Omdat de resultaten van het experiment bij CERN Einsteins theorie leken te ondergraven deden die veel stof opwaaien.

Onlangs gaven de Icarus-onderzoekers al toe dat er mogelijk een vergissing in het spel was. Zij troffen een fout aan in het GPS-systeem dat werd gebruikt om de aankomst van de neutrinodeeltjes in het laboratorium in Italië te meten. Die kon volgens Icarus mogelijk verklaren waarom de deeltjes zich sneller leken voort te bewegen dan het licht.

Volgens Antonio Ereditato, een lid van het Opera-team, stroken de bevindingen van Icarus met zijn eigen vermoeden dat het schortte aan de meetapparatuur. Hij verklaarde zich niet teleurgesteld dat het vooralsnog onmogelijk blijft sneller te reizen dan het licht. "Zo werkt de wetenschap nu eenmaal. Het gaat om het vergroten van onze kennis."