Ministerie wakkert EK-koorts gemeente aan

Gemeenten moeten zich nu al voorbereiden op de EK-koorts die in juni gaat losbarsten. Dat schrijft het ministerie voor Veiligheid en Justitie in een brief aan de gemeenten. Volgens het ministerie lieten sommige gemeenten zich twee jaar geleden tijdens het WK voetbal verrassen door de Oranjefeesten op straat.

"Bij het WK merkte je dat de Oranjegekte enorm toenam toen Nederland verder kwam in het toernooi. Vooral rond de kwartfinale tegen Brazilië werden buiten overal schermen geplaatst", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Van strengere regels voor megaschermen tijdens het EK, zoals in sommige media wordt gesuggereerd, is volgens de ministeriezegsman absoluut geen sprake. "Het ministerie gaat daar niet eens over. De gemeenten gaan over vergunningaanvragen voor schermen." Wel raadt het ministerie gemeenten aan goed na te denken over waar schermen kunnen worden geplaatst.

Ook moeten gemeenten alvast nadenken over sanitairvoorzieningen, aanrijroutes voor hulpdiensten en politie-inzet. Het uitgangspunt is dat wedstrijden van Oranje als een evenement moeten worden gezien en als zodanig moeten worden benaderd.