'Privacywaakhond mist menskracht'

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft niet genoeg personeel om de verwachte toestroom aan meldingen over datalekken af te handelen. Dat zegt voorzitter van het CBP Jacob Kohnstamm maandag in het Financieele Dagblad.

Door een nieuwe meldplicht moeten organisaties datalekken straks melden. In het buitenland leidde een dergelijke meldplicht volgens Kohnstamm tot honderden meldingen. "De vraag is waar die meldingen goed voor zijn als wij niet de menskracht hebben om naar ernstige en schade veroorzakende datalekken te kijken", zegt hij in de krant.

Hij vreest dat de zwartepiet bij het CBP komt te liggen als een bedrijf zijn beveiliging niet op orde had. "Zo van: we hebben het gemeld, niks gehoord en namen aan dat het in orde is."

Het CBP heeft een jaarbudget van 7,5 miljoen euro en 75 mensen in dienst. Kohnstamm wijst erop dat met een groot onderzoek, zoals de verzameling van wifi-gegevens door internetbedrijf Google, al snel zes mensen een halfjaar tot negen maanden bezig zijn. "Ik schat in dat wij nu meer dan de helft van de zaken laten liggen bij gebrek aan menskracht."

Het CBP heeft nu budget voor tien tot vijftien 'echt indringende onderzoeken' per jaar. Vier jaar geleden zei Kohnstamm dat de organisatie moet vervijfvoudigen. Maar nu zou het vanwege de economische crisis buiten elke orde zijn om zoiets te denken.