Jonge VVD'ers: legaliseer alle drugs

De liberale jongerenorganisatie JOVD, waar premier Mark Rutte ooit voorzitter van was, is fel tegen het totaalverbod op de verkoop van hasj waar de VVD op op aanstuurt. De vereniging spreekt van een ongewenste beperking van het liberale drugsbeleid.

De organisatie stelt dat het donderdag geopperde verbod de 'liberale doodsteek' voor de VVD is. "Een verbod lost het probleem niet op, maar verplaatst het drugsgebruik slechts naar de illegaliteit. Op het moment dat dit gebeurt, wordt handhaving dweilen met de kraan open en dan zullen de problemen echt niet te overzien zijn", aldus voorzitter Bram Dirkx. De JOVD vindt dat de verantwoordelijkheid voor drugsgebruik bij mensen zelf ligt, en pleit voor legalisering van zowel soft- als harddrugs.

Volgens de jonge liberalen zijn drugs, illegaal of niet, voor de gebruiker toch wel te krijgen. "Op het moment dat je tot legalisering overgaat, kun je het drugsgebruik beter controleren en problemen aan de voordeur al aanpakken", stelt Dirkx. Als er overlast is rond drugsgebruik moet dat worden aangepakt, aldus de voorzitter, maar niet het gebruik zelf.

De JOVD, die onafhankelijk maar wel aan de VVD gelieerd is, ziet meer voordelen in legalisering. Het leidt volgens de vereniging tot meer politiecapaciteit voor andere zaken, en brengt via belastingheffing bovendien geld in het laatje.