Gemeenteraadsleden willen hogere vergoeding

Gemeenteraadsleden willen een hogere vergoeding als het aantal raadsleden wordt verminderd en gemeenten taken van het rijk en provincies moeten overnemen, zoals het kabinet wil. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden Raadslid.nu.

Van de raadsleden denkt 86 procent dat de werkdruk gaat toenemen als het kabinet het voornemen het aantal raadsleden te verminderen doorzet. Raadsleden krijgen dus meer werk en meer bevoegdheden, en daarbij hoort een hogere vergoeding, vindt 68 procent.

Een ruime meerderheid van 66 procent is tegen het voornemen van het kabinet om het aantal raadsleden te verminderen. In het regeerakkoord heeft het kabinet aangegeven het aantal politieke ambtsdragers, waaronder gemeenteraadsleden, te verminderen om het openbaar bestuur efficiënter en slagvaardiger te maken.

Van de raadsleden denkt echter 73 procent niet dat de snelheid van besluitvorming door een vermindering van het aantal leden van de gemeenteraad verbetert. Ook gelooft 66 procent niet dat in de gemeenteraad meer op hoofdlijnen gaat worden gedebatteerd.

Raadslid.nu gaat de resultaten van het onderzoek aanbieden aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).