Werkgever schiet pensioenfonds niet te hulp
Weinig bedrijven en bedrijfstakken zijn bereid om noodlijdende pensioenfondsen te hulp te schieten, om een verlaging van de pensioenuitkering te voorkomen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Financieele Dagblad onder de honderd slechtst presterende fondsen.
Slechts bij zeven van die honderd fondsen stort de werkgever bij in het pensioenfonds. Het gaat om General Electric, Boskalis, ANWB, Getronics, Atos Origin, Dupont en Honeywell. Alleen bij de ANWB is de bijstorting niet voldoende om de korting op de pensioen te voorkomen.
De bedrijven die niet bijstorten geven de slechte economie als reden op. Veel bedrijven zijn het ook niet verplicht om bij te storten. Twee werkgevers die wel een verplichting hebben om bij te storten, Unisys en PostNL, proberen onder het bijstorten uit te komen.
De pensioenfederatie maakte later op maandag de lijst bekend met pensioenfondsen die in april 2013 hun pensioen moeten gaan korten. Het was al bekend dat drie van de vijf grootste fondsen van Nederland, waaronder het ABP, daartoe genoodzaakt zijn vanwege een te lage dekkingsgraad. Die graad geeft de verhouding weer tussen toekomstige verplichtingen, en wat nu in kas is.
De Nederlandsche Bank heeft een dekkingsgraad van 105 procent verplicht gesteld. Veel van de ruim vierhonderd pensioenfondsen zitten daar momenteel onder. Vrijdagavond berichtte het televisieprogramma Zembla over de dekkingsgraad in de jaren negentig. Die was toen zo hoog, soms meer dan 250 procent, dat werkgevers geld teruggestort kregen. Zo kreeg het rijk circa vijftien miljard euro vanuit het ABP.