Winterweer eist tientallen levens in Oost-Europa

Zware sneeuwval en bijtende kou hebben de afgelopen dagen in Oost-Europa aan zeker 36 mensen het leven gekost. Om de noodlottige gevolgen van het winterweer in te perken zijn in veel landen maatregelen getroffen, zoals het uitbreiden van de daklozenopvang en het sneeuwvrij maken van wegen.

In Oekraïne vielen door de vrieskou zeker achttien doden. In Polen kwamen ten minste tien mensen om het leven, terwijl de vorst in Servië en Roemenië respectievelijk drie en vier levens eiste. Ook in Bulgarije viel een dode.

Bijna vijfhonderd mensen zijn in drie dagen tijd in Oekraïne behandeld voor bevriezingsverschijnselen en onderkoeling, zei het Oekraïense ministerie voor noodtoestanden. Vooral onder daklozen heeft het winterweer - in de nacht daalde het kwik tot min 23 graden - huisgehouden, met twaalf doden tot gevolg. Scholen en verpleeghuizen hebben de deuren gesloten, voor vijftienhonderd mensen is noodopvang geregeld.

In Polen was het met min 26 graden nog kouder. Ook hier eiste de vrieskou zijn tol onder daklozen en bejaarden.

In Roemenië werden gedetineerden ingezet om het pad naar een hondenasiel sneeuwvrij te maken. Ondanks de grote problemen die de naar schatting vijftigduizend zwerfhonden in de hoofdstad Boekarest veroorzaken, konden de autoriteiten het niet over hun hart verkrijgen om de dieren in het asiel te laten doodvriezen.


Winterweer eist tientallen levens in Oost-Europa (Foto: Novum)