Commissie: Pabo's moeten strenger selecteren

Pabo's moeten strenger gaan selecteren aan de poort. Studenten die de opleiding willen volgen, moeten behalve voor taal en rekenen ook toelatingstoetsen doen voor aardrijkskunde, Engels, geschiedenis en natuur en techniek. Ook moeten studenten tijdens de opleiding een bredere basiskennis krijgen.

Dat staat in een advies van de Commissie Kennisbasis Pabo dat vrijdag aan de HBO-raad wordt overhandigd, bevestigt een woordvoerder van de HBO-raad na berichtgeving in de Volkskrant. De commissie werd ongeveer een halfjaar geleden ingesteld en moest op verzoek van de HBO-raad kijken welke kennis een goede leraar aan het begin van zijn carrière minimaal moet hebben.

De commissie heeft voor elf vakken aangegeven wat daarin thuishoort. Ook moet volgens de commissie landelijke toetsing komen tijdens de opleiding. Verder moet lokaal maatwerk mogelijk zijn, waarmee wordt bedoeld dat elke pabo een bepaald aantal kernvakken moet onderwijzen en vervolgens zelf moet kiezen op welke vakken de onderwijsinstelling zich verder wil profileren.

De HBO-raad komt vrijdagmiddag met een reactie.