Meldkamer Zeeuwse ambulances onder extra toezicht

De meldkamer van de ambulancedienst van de Veiligheidsregio Zeeland staat sinds woensdag onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt de Veiligheidsregio donderdag. De inspectie vindt dat de meldkamer onvoldoende wordt aangestuurd.

Aanleiding voor het onderzoek is een incident vorig jaar waarbij na een 112-melding geen zorgverlening op gang kwam. De inspectie constateert dat het gebrek aan aansturing risico's oplevert voor het verlenen van verantwoorde ambulancezorg. Het verscherpte toezicht geldt voor een periode van vier maanden.

De IGZ constateert bovendien dat ook taken niet goed genoeg uitgevoerd. Er zijn bij de meldkamer steeds wisselende vacatures op cruciale functies, er is onvoldoende zicht op de kwaliteit van de gesprekken waarin de hulpbehoefte wordt bepaald, heeft de medisch manager een te beperkte inbreng en heeft het bestuur van de Veiligheidsregio de touwtjes onvoldoende in handen.

In 2007 werd de Veiligheidsregio ook al eens onder verscherpt toezicht gesteld. Dat verscherpte toezicht bleef een klein jaar van kracht. Volgens de IGZ was door personeelstekort een goede geneeskundige hulpverlening bij ongelukken en rampen destijds niet gegarandeerd.

Burgemeester van Goes René Verhulst stelt dat het bestuur van de Veiligheidsregio de geconstateerde tekortkomingen onderkent. "We gaan er alles aan doen om deze zo snel mogelijk op te lossen", belooft hij. Een aantal maatregelen wordt direct ingevoerd. Zo moeten de centralisten de beoordeling van de hulpbehoefte voortaan volgens een vast protocol uitvoeren en moet er binnen twee minuten altijd een ambulance gaan rijden.