Ahmadinejad bezoekt bondgenoten Latijns-Amerika

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is zondag aan een reis door Latijns-Amerika begonnen. Hij bezoekt vier landen waarmee hij de economische banden wil aantrekken. De Iraanse regering staat vrijwel geïsoleerd vanwege de patstelling over het Iraanse kernprogramma en nieuwe sancties van het Westen tegen de Iraanse Centrale Bank en de olieindustrie.

Nauwere economische betrekkingen met Latijns-Amerika zouden Iran wat lucht kunnen geven en de verwerping van het Amerikaanse buitenlandbeleid door de Venezolaanse president Hugo Chavez en zijn bondgenoten is koren op de molen van Ahmadinejad. "Iran heeft alle vrienden nodig die het kan krijgen en hoe verder weg het land ze zoekt hoe makkelijker het lijkt om ze te vinden", zei Dan Plesch, directeur van het Centrum voor Internationale studies en Diplomatie aan de Universiteit van Londen. Beide landen zoeken steun bij elkaar tegenover wat zij als Amerikaanse agressie ervaren, aldus Plesch.

Het is het vijfde bezoek van Ahmadinejad aan Venezuela. Dinsdag zal hij in Nicaragua aanwezig zijn bij de inauguratie van de herkozen president Daniel Ortega. Ook zal hij een bezoek brengen aan Cuba en Ecuador. Ahmadinejad is in al deze landen al eerder geweest en de bezoeken lijken bedoeld om de betrekkingen te verbeteren met de leiders die zich sterk zouden kunnen maken voor Iran.

Het moment van de reis, nu Iran heeft gedreigd met de afsluiting van de olietoevoer naar het Westen, maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat Iran in eigen land aantoont dat het nog bondgenoten heeft, zei Suzanne Maloney van de Brookings Institution in Washington. Buiten Latijns-Amerika heeft Iran weinig betrouwbare bondgenoten.

Iran heeft investeringen gedaan in verscheidene Latijns-Amerikaanse landen, waaronder in de mijnbouw en sociale woningbouw in Venezuela. Ook in Ecuador, Cuba, Nicaragua en Bolivia investeerde Iran. De betrekkingen met Brazilië zijn bekoeld sinds presidente Dilma Rousseff de macht overnam van oud-president Luiz Inacio Lula da Silva.


Ahmadinejad bezoekt bondgenoten Latijns-Amerika (Foto: Novum)