Taakstraffen voor hackende Wikileaks-sympathisanten

Een 17-jarige Hagenaar die een jaar geleden uit sympathie voor WikiLeaks de websites van Mastercard, Visacard en Paypal aanviel, heeft 26 uur taakstraf gekregen. Een 20-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer ging akkoord met een taakstraf van tachtig uur. Hij viel in een reactie op de aanhouding van de andere verdachte de website van het Openbaar Ministerie aan.

Door de taakstraf te accepteren, voorkomen de twee dat ze strafrechtelijk worden vervolgd, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag. De destijds 16-jarige jongen werd in december vorig jaar aangehouden voor betrokkenheid bij de aanvallen.

Minderjarigen kunnen maximaal veertig uur taakstraf krijgen. Omdat de jongen enkele dagen in voorarrest zat, viel de taakstraf lager uit. Dit geldt ook voor de 20-jarige dader.

De jongen bekende destijds dat hij de de websites van de creditcardmaatschappijen aanviel omdat ze geen opdrachten van WikiLeaks wilden verwerken. Na de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in Engeland gingen zijn sympathisanten wereldwijd over op hackaanvallen.