EU en IMF staken gesprekken met Hongarije

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hebben de verkennende gesprekken met Hongarije over financiële hulp afgebroken. Er bestaat grote zorg over een plan van de Hongaarse regering om de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank in te perken.

Hongarije verklaarde vorige maand dat het werkte aan een overeenkomst met de EU en het IMF over een 'veiligheidsnet' om investeerders ervan te verzekeren dat het land kredietwaardig is en financiële stabiliteit kan bieden. De EU en het IMF staan echter kritisch tegenover plannen van premier Viktor Orban die meer invloed wil in de Hongaarse Nationale Bank.

In het Hongaarse parlement wordt gesproken over een nieuwe wet die de juridische basis moet vormen voor het samengaan van de centrale bank met de toezichthouder op de Hongaarse financiële markt.

"De Europese Commissie is bezorgd over de intenties van de Hongaarse autoriteiten om door te gaan met het aannemen van wetten die de onafhankelijkheid van de centrale bank ondermijnen", aldus een EU-woordvoerder. "Omdat de regering de EU/IMF-missie niet heeft geïnformeerd over enige verandering in haar intenties om te pleiten voor het aannemen van de omstreden wet omtrent de centrale bank, heeft de Commissie, in nauwe samenwerking met het IMF, besloten om de verkennende missie te onderbreken."

De formele gesprekken tussen Hongarije en het IMF en de EU zouden aanvankelijk in januari van start gaan. Het is niet duidelijk of het besluit de gesprekken stop te zetten invloed heeft op deze gesprekken.

Eind 2008 kreeg de vorige Hongaarse regering een lening van twintig miljard euro van het IMF, de EU en de Wereldbank. Hiermee werd een bankroet afgewend. Vorig jaar besloot Orban de overeenkomst niet te vernieuwen. Eind november echter zei hij opnieuw de steun van het IMF en de EU te willen.