Moeder dode baby blijft in cel

Een 22-jarige vrouw uit Veenendaal, die terechtstaat voor het doden van haar pasgeboren baby, blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald tijdens een procedurele behandeling van de strafzaak. Het zou onverantwoord zijn haar vrij te laten als er geen inzicht is in de psychische toestand van de vrouw.

Agenten troffen het lijkje van de baby 27 augustus aan bij de woning van haar vriend in het Gelderse Scherpenzeel. De politie vermoedt dat de vrouw haar baby na een heimelijke bevalling met geweld van het leven heeft beroofd. Justitie stelt dat het kindje nog leefde toen het geboren werd en uit een voorlopig rapport van het Nederlands Forensisch Instituut zou blijken dat de baby is gestikt.

De advocaat van de 22-jarige vrouw vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. Volgens hem was de dood van het kindje een tragische samenloop van omstandigheden. De vrouw verklaarde volkomen verrast te zijn toen haar baby op het toilet ter wereld kwam. Zij zou niet hebben geweten dat ze zwanger was.

De zaak gaat 6 maart verder. De advocaat en de officier van justitie kunnen dan tijdens een zogeheten regiezitting eventuele onderzoekswensen op tafel te leggen.