Hezbollah maakt identiteit CIA-agenten bekend

Hezbollah heeft de identiteiten onthuld van CIA-agenten die undercover in Libanon opereren. Hun namen werden vrijdagavond al genoemd in een uitzending van al-Manar, de tv-zender van de sjiitische militie. In de uitzending reconstrueerde Hezbollah ontmoetingen tussen de CIA-agenten en hun informanten bij vestigingen van Starbucks en Pizza Hut.

Als de openbaringen van Hezbollah kloppen is dat een gevoelige tik voor de operaties van de Amerikaanse inlichtingendienst in Libanon. In een reactie wuifde de CIA de beweringen van Hezbollah echter weg. "Het bureau gaat in de regel niet in op valse beweringen van terreurgroepen", zei woordvoerster Jennifer Youngblood.

Een van de genoemde geheim agenten zou binnen de CIA worden beschouwd als een begiftigd talent en zou betrokken zijn geweest bij veel belangrijke missies in Irak. Of hij en zijn collega's hun CIA-carrière buiten de Verenigde Staten nog kunnen voortzetten is de vraag. Het is zeer waarschijnlijk dat Hezbollah hun foto's al met naaste bondgenoot Iran hebben gedeeld. Niet bekend is of de CIA-agenten nog in Libanon verblijven of inmiddels omwille van hun veiligheid zijn teruggetrokken.

Het dreigement dat Hezbollah met de onthulling van de identiteiten uit, is duidelijk. De militante beweging wil dat de VS wegblijven uit Libanon en laat met de openbaring weten dat zij de CIA-agenten op ieder moment gevangen had kunnen nemen. Volgens al-Manar werkten in Libanon tien geheim agenten die allen gebruik maakten van een diplomatieke dekmantel.

Eerder wist Hezbollah het inlichtingennetwerk van de CIA al gedeeltelijk te ontrafelen door gebruik te maken van een dubbelspion. In juni liet Hezbollah-leider Sjeik Hassan Nasrallah doorschemeren dat hij de identiteit van twee CIA-spionnen had achterhaald. De Amerikaanse ambassade in Beiroet noemde hij een 'spionnennest'.