'Bankensteun wordt terugverdiend'
De miljarden aan belastinggeld die tijdens de kredietcrisis zijn besteed aan het redden van banken en financiële instellingen worden uiteindelijk terugverdiend. Dat voorspelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vrijdag voor de commissie-De Wit.
Knot is ervan overtuigd wanneer over een paar jaar de balans wordt opgemaakt, de Nederlandse overheid er 'heel goed' zou kunnen uitspringen. "Het totale bedrag zal terugkomen, misschien wel met een plus daarbij", zei hij. Op sommige maatregelen wordt verlies geleden, maar andere leveren weer een 'grotere plus' op.
Tijdens de crisis in 2008 nationaliseerde de overheid ABN Amro en het Nederlandse deel van Fortis bank voor 16,8 miljard. Ook kreeg ING tien miljard aan staatssteun en stond de overheid garant voor de risicovolle hypotheekportefeuille van de bank.
Het primaire doel tijdens de crisis was het bewaken van de financiële stabiliteit, zei Knot. "Daar zijn we in geslaagd." Dat niet alles positief heeft uitgepakt, is logisch. "Waar gehakt wordt, vallen spaanders." Het ging om een crisis van ongekende proporties en er gebeurden dingen die niemand eerder had meegemaakt.
De commissie wilde weten welke lessen DNB trekt uit de vorige crisis. "Toezicht blijft mensenwerk", betoogde Knot. "Uiteindelijk gaat het om oordeelsvorming." Het is daarbij van belang dat DNB rekening houdt met het 'onmogelijke'. Daarvoor is een open cultuur binnen de bank van groot belang, waarbij debat wordt aangemoedigd, werknemers elkaar uitdagen en problemen vanuit verschillende invalshoeken worden besproken.
Knot zei verder dat hij de minister van Financiën 'ogenblikkelijk' informeert wanneer mogelijk iets aan de hand is bij financiële instellingen. Het adagium is dat de minister eerder te vaak dan te weinig wordt gewaarschuwd, aldus Knot.
De bankpresident is verder bereid om de Kamer vertrouwelijk bij te praten over ontwikkelingen in de financiële sector, zoals dat nu ook gebeurt in de zogeheten commissie stiekem waar het parlement wordt bijgepraat over zaken die de staatsveiligheid raken. Voorwaarde is wel dat het echt vertrouwelijk is. Alleen dan blijven financiële instellingen bereid om informatie te delen met DNB, aldus Knot.