Iraanse staats-tv toont beelden van drone VS

De Iraanse staatstelevisie heeft donderdag beelden getoond van een drone die volgens Iran eerder deze week door het leger werd neergehaald. Op de beelden is te zien hoe militairen het onbemande vliegtuig van het type RQ-170 inspecteren. Op het eerste gezicht lijkt de drone onbeschadigd te zijn.

De chef van de lucht- en ruimtevaartdivisie van de Revolutionaire Garde, Ami Ali Hajizadeh, zei dat de Iraanse strijdkrachten het toestel hebben neergehaald door het in een elektronische hinderlaag te lokken. De schade aan de drone bleef daardoor tot een minimum beperkt.

Het spionagevliegtuig werd neergehaald boven de oostelijke stad Kashmar, ongeveer 225 kilometer van de grens met Afghanistan, aldus de staatsradio. Waarom het onbemande vliegtuigje daar gevlogen zou kunnen hebben werd niet gezegd.

Een woordvoerder van het Pentagon zei dat het Amerikaanse leger de beelden heeft bekeken, maar wilde er verder niets over zeggen. "We gaan gewoon niet praten over dit soort missies en dit soort mogelijkheden", aldus de woordvoerder. Ook het Amerikaanse ministerie van defensie weigerde te bevestigen dat de beelden die werden uitgezonden daadwerkelijk beelden zijn van de drone.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen die anoniem wilden blijven hebben erkend dat er een drone verloren is gegaan. Ze zeiden niet te weten wat de Iraniërs precies aan technologie kunnen verzamelen. Wel is het onwaarschijnlijk dat Iran gegevens weet te bemachtigen die de drone heeft verzameld.