Strengere regels voor gebruik isoleercel

De regels voor het gebruik van isoleercellen in psychiatrische instellingen worden aangescherpt. Meer deskundigen moeten bekijken of het terecht is dat een patiënt in de isoleercel zit en de patiënten moeten 24 uur per dag iemand kunnen aanspreken, zegt een woordvoerder van GGZ Nederland.

Als een patiënt langer dan een week in de isoleercel zit, moet een tweede psychiater of verpleegkundige naar zijn zaak kijken. Na een maand isoleercel moet een psychiater of verpleegkundige van buiten de instelling een oordeel geven. Ook moeten instellingen vanaf eind volgend jaar iedere separatie achteraf bespreken met de patiënt.

Zo moet het aantal separaties worden teruggedrongen. Nederland zit internationaal gezien al jaren in de top als het gaat om het aantal separaties. Jaarlijks worden ongeveer achttienduizend patiënten in een isoleercel gestopt.

Eenzame opsluiting kan traumatiserend werken. Het gaat volgens hem niet om gewone criminelen maar om geesteszieke mensen. "Een isoleercel zal nooit kunnen verdwijnen. Sommige mensen zijn zo agressief dat ze een groot gevaar voor zichzelf en voor anderen zijn."


Strengere regels voor gebruik isoleercel (Foto: Novum)