Wegbeheerders negeren zoutloket massaal

Het zoutloket is dit jaar veel minder in trek dan vorig jaar. Dit jaar hebben zich in totaal 176 wegbeheerders aangemeld, tegenover 325 vorig jaar. Rijkswaterstaat stelt vrijdag dat het lagere aantal aanmeldingen erop kan duiden dat wegbeheerders na twee strenge winters andere voorzorgsmaatregelen hebben genomen.

Vorige week meldde RTV Noord-Holland nog dat zeventien van de 58 Noord-Hollandse gemeenten zich tot dan toe hadden aangemeld, tegenover 36 vorig jaar. Een van de redenen dat gemeenten zich niet opgaven, zou zijn dat ze vrezen op te moeten draaien voor zouttekorten in andere gemeenten, hadden ze de Noord-Hollandse zender laten weten.

Het loket herverdeelt de hoeveelheid zout van wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies, en kan daardoor wegbeheerders met een tekort aan strooizout te hulp schieten. Rijkswaterstaat coördineert dit. Wegbeheerders konden zich er tot donderdag voor opgeven.

Het loket is twee jaar geleden als noodmaatregel ingesteld toen er landelijk schaarste was aan strooizout. Het is een initiatief van de wegbeheerders in Nederland vertegenwoordigd door Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en de waterschappen. Het doel is om bij schaarste aan strooizout Nederland bereikbaar te houden. Wegbeheerders zijn vrij om zich al dan niet voor dit noodloket aan te melden.

Rijkswaterstaat, dat verantwoordelijk is voor een veilige en vlotte doorstroming op de rijkswegen, heeft haar eigen zoutvoorraad verhoogd. Als startvoorraad ligt 160 duizend ton strooizout klaar. Vorig jaar was de startvoorraad nog 90 duizend ton. De zoutvoorraad van Rijkswaterstaat wordt gedurende de winter continu aangevuld.


Wegbeheerders negeren zoutloket massaal (Foto: Novum)