Regering van Koeweit treedt af

De regering van Koeweit is maandag afgetreden. De emir, sjeik Sabah Al Ahmed Al Sabah, heeft het ontslag aanvaard en het kabinet gevraagd de lopende zaken af te handelen. Het is nog onduidelijk of er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De premier, sjeik Nasser Al Mohammad Al Sabah, een neef van de emir, ligt onder vuur van de oppositie vanwege beschuldigingen van corruptie. Later maandag staat in Koeweit een grote demonstratie gepland. Betogers bestormden eerder deze maand het parlement, uit woede over berichten dat regeringsgezinde parlementsleden staatsgelden hadden overgeheveld naar bankrekeningen in het buitenland. De minister van buitenlandse zaken trad vorige maand al af vanwege de rol die zijn departement daarbij zou hebben gespeeld.

Het is onzeker of het aftreden van de regering de gemoederen zal bedaren. Er wordt volop gespeculeerd dat de emir de nu afgetreden premier na verkiezingen gewoon opnieuw zal benoemen.

De zeer gevarieerde oppositie, van progressieven tot islamisten, beschuldigt de autoriteiten ervan de politieke openheid terug te draaien en huiszoekingen en arrestaties te verrichten om andersdenkenden monddood te maken. De onrust zal waarschijnlijk niet leiden tot een omwenteling, maar baart de bondgenoten van Koeweit wel zorg. Na de terugtrekking uit Irak wil het Pentagon duizenden Amerikaanse militairen extra in Koeweit en andere staten in het Golfgebied stationeren.