Fraudenetwerk kinderopvang opgerold

Twee mannen en drie vrouwen uit Deventer en Amsterdam zijn maandag opgepakt voor een miljoenenfraude met de inkomstenbelasting en kinderopvangtoeslag. Ze dienden namens anderen aanvragen in en verzonnen daarvoor gegevens. Dat meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

De verdachten richtten zich aanvankelijk op fraude met inkomstenbelasting. Ze dienden voor mensen die ze kenden uit cafés en hun kennissenkring een voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelasting in. Ze verzonnen hiervoor hoge aftrekposten, waarmee ze probeerden teruggaven van tussen de tien- en vijftienduizend euro per aangifte te krijgen. De vijf eisten van dit bedrag dertig tot vijftig procent op.

Later veranderde de groep de werkwijze en richtten de vijf zich op het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Ook dit keer werd namens derden kinderopvangtoeslag aangevraagd, waarbij de opgaven vermoedelijk wederom vals waren. In totaal werden er zo'n tweehonderd valse aanvragen ingediend voor een totaalbedrag van tussen de anderhalf en twee miljoen euro.

De verdachten zijn een 32-jarige man en drie vrouwen van 23, 27 en 56 jaar uit Deventer en een 27-jarige man uit Amsterdam. De rechter-commissaris heeft drie verdachten langer vastgezet, de twee anderen zijn weer op vrije voeten. Vanwege de zaak doorzocht de fiscale opsporingsdienst Fiod vier woningen en een bedrijfspand in Deventer en Amsterdam. Daarbij is administratie in beslag genomen.