Wilders wil kabinet niet laten struikelen

Geert Wilders (PVV) is 'absoluut' niet van plan om het kabinet op het spel te zetten. Wel gaat hij 'keihard onderhandelen' als blijkt dat extra bezuinigingen nodig zijn. Dat zei de gedoogpartner dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Wilders ligt met regeringspartij CDA in de clinch nadat hij vorige week voorstelde om vier miljard euro extra te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) noemde het voorstel van Wilders zaterdag onbespreekbaar.

Daarop deelde Wilders zondag per Twitter een venijnige plaagstoot uit aan het CDA. "Laat Bleker 'zijn streep maar trekken', dan blijven er van de tien zetels nog een stuk of vier over. Voor iedere miljard ontwikkelingshulp eentje", twitterde hij.

De relatie met het kabinet staat niet op het spel. "Persoonlijk kan ik altijd met de heer Verhagen en de heer Buma door een deur", zei Wilders dinsdag. "Maar dat laat onverlet dat je meningsverschillen kan hebben over waar je het geld vandaan kan halen." Voor de PVV staat bezuinigen op ontwikkelingshulp nog steeds bovenaan het lijstje, beklemtoonde hij.

Wilders herhaalde dat 2012 het 'jaar van de waarheid' wordt voor de gedoogcoalitie. "Ik ben er absoluut niet op uit nu het kabinet op het spel te zetten, maar ga wel keihard onderhandelen en ontwikkelingshulp is daar een heel belangrijk punt."