Webber kritisch over eigen prestaties

Red Bull Racing-coureur Mark Webber is kritisch over zijn eigen presteren in 2011. De Australiër deed vorig jaar tot in de laatste race mee om de titel, maar dit seizoen kan hij geen potten breken en staat hij achter zijn ongenaakbare teamgenoot Sebastian Vettel, Jenson Button en Fernando Alonso vierde in de titelstrijd.

Volgens Webber ligt een belangrijk deel van zijn mindere prestaties in het eerste gedeelte van de race. "De eerste stint van de start tot de eerste pitstop is nog steeds heel belangrijk, bijna net zo belangrijk als in de afgelopen jaren. Het verschil is dat je flexibeler kon zijn met de strategie toen we nog bijtankten tijdens de race, door van één naar twee stops te wisselen of andersom."

"Tegenwoordig is het bijna allemaal al beslist voor het begonnen is, zeker als je voor de bovenste vier posities rijdt. Je kan natuurlijk een inhaalrace rijden, zoals Jenson en ik hebben gedaan. Maar over het algemeen doet de top drie hetzelfde tijdens de race en houden zij rekening met elkaar. Als je rivalen stoppen, doe jij dat ook. Als je echter achterblijft en moet vechten om ze bij te halen, dan slijten je banden snel. In de praktijk heb ik nooit genoeg gedaan in het eerste deel van de race."

De Australiër weet dat hij in tegenstelling tot zijn teamgenoot Vettel regelmatig een inhaalrace moet rijden en dat hij met name in de kwalificaties niet het maximale uit de banden weet te halen. "Seb is precies het tegenovergestelde van wat ik ben: erg sterk in de kwalificatie op zaterdag en erg sterk in het eerste gedeelte van de race, waar hij alles geeft. Daarna is er niet veel meer te doen."

Daarom weet Webber dat hij zich moet verbeteren voor 2012. "Ik moet hard werken om komend jaar sterk voor de dag te komen. In het eerste deel van het seizoen had ik moeilijkheden met pitstops, die ik nu niet heb, maar het lukt me nog steeds niet om een goede racepace te vinden. Het is net een puzzel: de volgende stap is het begin van de race in orde te maken. Dan doen we weer echt mee."