Aanschaf nieuw politiepistool afgeschoten

Het ministerie van Veiligheid en Justitie ziet af van de aanschaf van een nieuw politiepistool bij wapenfabrikant Sig Sauer. Uit tests is gebleken dat het wapen niet betrouwbaar genoeg is. Daarom is besloten het contract te beëindigen, schrijft minister Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sig Sauer had de aanbesteding van het politiepistool gewonnen. Uit tests door het Duitse instituut Beschussamt in Ulm is vier keer gebleken dat de wapenfabrikant het pistool niet met een constante kwaliteit kan produceren. Het pistool kampt daardoor met te veel storingen.

Opstelten stelt het niet langer verantwoord te vinden door te gaan met het pistool. "Er is niet voldoende vertrouwen meer in de kwaliteit van het pistool noch in het vermogen van de fabrikant om die kwaliteit te verbeteren en te waarborgen", aldus zijn ministerie. Gesprekken met Sig Sauer hebben geen beter pistool opgeleverd.

Het ministerie gaat nu kijken of het in zee kan gaan met een van de andere partijen die zich hadden ingeschreven voor de aanbesteding en waarvan het pistool al is getest.

De vervanging van het politiepistool loopt door de kwestie een vertraging van zeker zes maanden op. Zo moeten er nieuwe tests plaatsvinden en moet er een nieuwe planning voor omscholing worden gemaakt.

Rondom de aanbesteding van het politiepistool was veel te doen. De wapenfabrikanten Carl Walther en Heckler & Koch spanden een kort geding aan omdat Sig Sauer zou zijn voorgetrokken. De rechtbank in Den Haag gaf ze eind maart echter geen gelijk.