Parlementaire enquete crisis begint

De verhoren van de parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel gaan maandag van start. Deze commissie onderzoekt crisismaatregelen die de overheid nam tussen september 2008 en februari 2009.

Dan gaat het onder meer om de nationalisatie van ABN Amro en miljardensteun voor financiële instellingen zoals ING, Aegon en SNS Reaal. In totaal worden 6 financiële maatregelen onderzocht.

De commissie wil weten hoe zorgvuldig maatregelen indertijd zijn genomen, welke risico's daarbij zijn gelopen en of die verantwoord waren. Daaruit moeten lessen worden getrokken voor de toekomst, maar ook voor het heden. Voorzitter Jan de Wit ziet parallellen tussen de kredietcrisis van 2008 en de schuldencrisis waar Europa op het moment midden in zit, zei hij vorige week.

De verhoren, die onder ede plaatsvinden, duren 5 weken. Oud-minister van Financiën Onno Ruding bijt het spits af, later in de week gevolgd door (voormalige) Kamerleden, bankiers en topambtenaren. In de weken erna volgen kopstukken zoals oud-premier Jan Peter Balkenende en oud-minister van Financiën Wouter Bos.

Parlementaire enquête crisis begint
Parlementaire enquête crisis begint (Foto: ANP)