Tost: "Nieuwe F1-coureurs hebben drie jaar nodig"

Scuderia Toro Rosso-teambaas Franz Tost vindt dat nieuwe coureurs in de Formule 1 drie jaar nodig hebben om goed te kunnen presteren en de gehele F1-wereld te leren kennen. Daarom zouden volgens hem de teams minder happig zijn op het vastleggen van jonge talenten.

"Door het testverbod duurt het tegenwoordig drie jaar voordat een coureur zijn draai echt kan vinden in de Formule 1. Dat is waarom veel teams wel twee keer nadenken voordat ze een jongeling aannemen," zei Tost tegen het Oostenrijkse Sportwoche. In die drie jaren wordt duidelijk of een coureur een topper kan worden of dat hij het niet zal gaan maken. "Het gaat erom dat een rijder zich ontwikkelt. Talent draagt daaraan bij en is een deel van het geheel, maar het leren begrijpen van de sport is minstens net zo belangrijk."

"Veel coureurs denken namelijk dat ze er al zijn als ze de Formule 1 hebben gehaald. Alles wat ze eerder hebben gedaan in de opstapklassen, is er echter niet mee te vergelijken. Het racen in die series is als de kleuterklas: het draait om leren en het leggen van een basis. In de Formule 1 ligt het anders. Je moet leven voor de sport, en dat is iets dat slechts weinig coureurs kunnen."

Volgens Tost heeft lang niet iedere rijder in de huidige Formule 1 dat. Hij gaat zelfs zo ver dat hij op de donderdag al kan voorspellen wie er dat weekend goed zal gaan presteren. "Concentratie en focus zijn de belangrijkste kenmerken van een goede coureur. Bij veel jongens kun je donderdags aan de manier waarop ze door de paddock lopen echter al zien dat ze niet goed gefocused zijn. Als dat zo is, hoeven ze de race eigenlijk niet eens meer te rijden, want dan wordt het toch niks."

Toro Rosso heeft met Sébastien Buemi een coureur in dienst die na dit seizoen op die drie jaren zit. Jaime Alguersuari moet het met een half jaartje minder F1-ervaring doen. Beiden zullen binnenkort te horen krijgen of ze nog een seizoen mogen rijden of dat ze plaats moeten maken voor nieuwe talenten.