'Tikkende tijdbom op huizenmarkt'

Op de Nederlandse huizenmarkt dreigt een tijdbom af te gaan in de vorm van een golf van huisuitzettingen en gedwongen verkopen. Dit meldt Het Parool zaterdag. Banken zitten momenteel met 20.000 woningen in hun maag waarvan de eigenaren hun hypotheekverplichtingen al maanden niet zijn nagekomen.

Huizenprijzen en banken verder in gevaar
Deze huizen worden nog niet executoriaal geveild, omdat de banken vrezen voor hun imago en niet bereid zijn 50.000 euro per geval af te schrijven, het gemiddelde verlies bij een gedwongen verkoop ter veiling. Hierdoor kunnen huizenprijzen, die toch al onder druk staan, nog verder gaan dalen. Ook kunnen de toch al magere bankbalansen verder in gevaar komen.

De komende maanden zullen veel banken op grond van Europese regels moeten kiezen: de hypothecaire leningen waarvoor deze huizen als onderpand dienen, geheel of gedeeltelijk afschrijven of de woningen laten veilen.

Tikkende tijdbom
De Rotterdamse notaris Vic van Heeswijk is één van degenen die de cijfers bevestigen; hij is betrokken bij 30 procent van alle executieveilingen. Volgens hem kunnen banken hun probleemgevallen niet langer verborgen houden: "Dit probleem treedt vandaag of morgen in volle omvang naar buiten."

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt 'dit beeld niet te herkennen'. Maar Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) signaleert het probleem wel: "Op executieveilingen worden probleemgevallen verkocht. De eigenaren zijn onvindbaar of willen vanwege problemen niet meewerken. De rest wordt via reguliere kanalen tegen lagere prijzen verkocht. Dat verklaart ten dele de daling van de huizenprijzen. Op 4,3 miljoen huizen zijn die 20.000 nog niet alarmerend."

1 miljard euro schade
Als de 20.000 woningen geveild moeten worden, bedraagt de schade voor banken 1 miljard euro. De voorraad woningen van wanbetalers stijgt bovendien met 5.000 per jaar. In totaal zijn er bij 200.000 woningen in Nederland betalingsproblemen, waarvan er dus 10 procent ernstige problemen zijn.

Banken hebben tientallen specialisten ingehuurd om de schade te beperken. Dat gaat zo ver dat ze bij huizen die ze onderhands hopen te verkopen, het gras maaien of de gevel schilderen om de objecten toonbaar te houden. Daarmee houden banken het aantal executieveilingen kunstmatig laag.