Ook Ajax voor de rechter om jodenleuzen

Ajax krijgt een kort geding aan zijn broek omdat de club tijdens thuiswedstrijden onvoldoende zou optreden tegen antisemitische spreekkoren. Dat meldt de stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN), die de zaak aanspant. BAN boekte vorige maand een overwinning in een soortgelijke zaak tegen ADO Den Haag.

De rechter oordeelde dat ADO Den Haag meteen had moeten optreden toen in maart antisemitische spreekkoren uitbraken. De club moet dat voortaan wel doen als er een spreekkoor uitbreekt waarin op enige manier het woord 'joden' voorkomt, een aanduiding die ook wel wordt gebruikt om Ajacieden aan te duiden.

Ook Ajax zou zijn verzocht op te treden tegen de bewuste spreekkoren, maar zou daaraan volgens de stichting geen gevolg geven. Ook de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, wordt bij de zaak betrokken. Hij moet volgens BAN naleving afdwingen van het convenant waarin staat dat Ajax moet melden dat kwetsende spreekkoren niet zijn toegestaan.

De Amsterdamse voetbalclub bevestigt in een eerste reactie vrijdagmiddag een brief van BAN te hebben gekregen. "We kennen de stichting, we hebben in het verleden contact met ze gehad." De club liet weten nog geen tijd te hebben gehad de zaak inhoudelijk te bestuderen. "Het kort geding dient in oktober. We spelen zondag tegen PSV. Dat heeft op dit moment even prioriteit."

Als de rechter BAN gelijk geeft, hoeft dat niet te betekenen dat een wedstrijd meteen moet worden stilgelegd. In de Haagse zaak stelde de rechter dat de maatregelen niet meteen merkbaar hoeven te zijn voor het grote publiek. Wel moeten ze steviger worden als de spreekkoren aanhouden. Stillegging is de laatste stap.


Ook Ajax voor de rechter om jodenleuzen (Foto: Novum)