Longo in verband gebracht met epo

De Franse wielrenster Jeannie Longo heeft mogelijk epo gebruikt. Haar man en coach, Patrice Ciprelli, kocht het verboden middel in 2007 van oud-coureur Joe Papp. Dat bevestigt die Amerikaan vandaag in de Franse sportkrant l'Équipe. De krant heeft ook de hand weten te leggen op een reeks e-mails waarin Ciprelli en Papp de details van de aankoop van het middel bespreken.

Of de epo daadwerkelijk door Longo gebruikt is, is niet duidelijk. Ciprelli noemde geen naam, maar zei wel dat de medicijnen voor zijn vrouw bestemd waren. Hij liet de zending afleveren bij zijn ouders, die niet ver van het echtpaar Ciprelli-Longo afwonen.

De 52-jarige Longo kwam voor het weekeinde al in opspraak kwam omdat ze haar wehereabouts drie keer binnen anderhalf jaar niet goed zou hebben ingevuld. De Franse dopingwaakhond AFLD heeft haar dossier overgedragen aan de Franse wielerbond FFC. Die moet een beslissing nemen over een eventuele schorsing van de veterane. Voorlopig is ze nog geselecteerd voor zowel de tijdrit als de wegrit op het WK in Kopenhagen.

Longo is één van de succesvolste renners ooit. Ze won ze op de weg, baan en in in het veld 59 Franse titels en dertien wereldtitels. Haar carrière duurt al ruim dertig jaar.


Longo in verband gebracht met epo (Foto: Novum)