Opnieuw massale kikkersterfte in Drenthe

Luide kikkerconcerten waren afgelopen zomer niet te horen in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Bij alle vennen werden zieke en dode kikkers aangetroffen, vermoedelijk als gevolg van het ranavirus. Als dat echt de oorzaak blijkt te zijn, is dat slecht nieuws voor de kikkers in heel Nederland.

Het virus doodde vorig jaar september in korte tijd al meer dan duizend kikkers in een ven bij het bezoekerscentrum van het park. Dat was de eerste keer dat in Nederland een ranavirusinfectie bij wilde kikkers werd vastgesteld. Onderzoekers vermoedden toen al een grotere verspreiding van het virus, reden voor Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) om alle vennen in het natuurgebied nauwlettend in de gaten gehouden.

De dode kikkers van afgelopen zomer zijn microscopisch onderzocht door wetenschappers van het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht. Zij vermoeden dat het gaat om hetzelfde virus. De kikkers worden nu onderworpen aan een virologisch onderzoek, om definitief vast te kunnen stellen of het gaat om het ranavirus. De resultaten worden eind december verwacht.

Boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer dachten in eerste instantie dat de kikkersterfte het gevolg was van de natte en koude zomer. "Het is stil zonder de kikkerconcerten", treurt boswachter André Donker van Natuurmonumenten op de site van Staatsbosbeheer. Als het inderdaad om het ranavirus gaat, is dat volgens Donker een grote klap voor de kikkers in het Dwingelderveld en uiteindelijk in heel Nederland. "Ik hoop dat de natuur veerkrachtig genoeg is om de gevolgen op te vangen."

Ranavirusinfecties kunnen voorkomen bij amfibieën, reptielen en vissen en kunnen massale sterfte veroorzaken. Het virus kan zich makkelijk verspreiden, bijvoorbeeld via watervogels.


Opnieuw massale kikkersterfte in Drenthe (Foto: Novum)