Afvaloven Harlingen moet vergunning aanvragen

De provincie Friesland heeft ten onrechte geweigerd op te treden tegen de bouw van de omstreden afvaloven in Harlingen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Voor de afvalverbrander moet alsnog een natuurvergunning worden aangevraagd.

De Waddenvereniging vroeg de provincie in 2009 op te treden tegen de bouw van de oven, die huisvuil omzet in energie. Voor de oven was geen vergunning verleend. De provincie weigerde en stelde dat er ook geen vergunning nodig was. De Waddenvereniging ging in beroep bij de Raad van State, die de provincie in het ongelijk stelt.

Volgens de hoogste bestuursrechter was wel degelijk een vergunning vereist. De provincie mocht niet zomaar stellen dat de afvaloven geen schade aan de natuur en het landschap zou toebrengen. Omrin, het bedrijf dat de afvaloven exploiteert, moet nu alsnog een vergunning op grond van de natuurbeschermingswet aanvragen.

Het provinciebestuur zal de vergunningaanvraag 'uiteraard kritisch beoordelen', melden Gedeputeerde Staten in een brief aan Omrin. Intussen mag de centrale open blijven.

GroenLinks in Friesland vindt dat Provinciale Staten een enquête moet houden naar de manier waarop de provincie groen licht heeft gegeven voor de afvaloven. "De uitspraak van de Raad van State bewijst dat de zorgen burgers en natuur terecht waren", stelt fractievoorzitter Irona Groeneveld.

De afvaloven staat pal aan de Waddenzee, op enkele kilometers afstand van het centrum van Harlingen. Omwonenden maken zich zorgen over de uitstoot van giftige stoffen. Omrin heeft erkend dat er eerder dit jaar, toen de oven net in bedrijf was, dioxine is uitgestoten.

Vorige week tikte de Raad van State de provincie Groningen op de vingers. De hoogste bestuursrechter vernietigde toen de natuurvergunningen voor de kolencentrale van Essent in de Eemshaven. De bouw daarvan kan desondanks doorgaan, vinden Gedeputeerde Staten in Groningen.


Afvaloven Harlingen moet vergunning aanvragen (Foto: Novum)