'Jongens Sint Joseph stierven natuurlijk dood'

Alle jongens die in de jaren vijftig overleden in het internaat Sint Joseph in Heel stierven een natuurlijke dood. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die door de regionale omroep L1 en de NOS zijn opgevraagd. Eerder deze maand bleek dat het aantal sterfgevallen in het Limburgse jongensinternaat aanzienlijk hoger was dan normaal.

De helft van de sterfgevallen van de jongens tot 18 jaar in de katholieke psychiatrische inrichting in 1952 en 1953 wordt toegeschreven aan infectieziekten. Verder stierven jongens aan aangeboren afwijkingen, hart- en vaatziekten en aan kanker. Het CBS registreert voor de gemeente waarin Heel ligt voor die twee jaren geen gevallen van een niet-natuurlijke dood.

Het Openbaar Ministerie in Roermond onderzoekt momenteel 34 sterfgevallen, ondanks dat deze zaken zijn verjaard. Dit onderzoek voor voortgezet. De zaak kwam aan het licht door de commissie-Deetman, die onderzoek doet naar misbruik in de katholieke kerk.

Niet alleen in het jongensinternaat in Heel, maar ook in een instelling voor verstandelijk gehandicapte vrouwen overleden in 1952 en 1953 bovengemiddeld veel meisjes. In het internaat Sint Anna stierven in die periode veertig meisjes van onder de 18 jaar. De meeste van hen waren jonger dan 12 jaar.