Rustige nacht in Londen; chaos elders in Engeland

Duizenden extra agenten waren dinsdagavond op de been in Londen. Het bleef rustig in de Britse hoofdstad, maar elders in Engeland gingen relschoppende jongeren wel op rooftocht.

In Londen waren zestienduizend agenten op straat, bijna drie keer zoveel als de voorgaande dagen. Het lijkt erop dat dit machtsvertoon zijn uitwerking niet heeft gemist. "Zonder al te voorbarig te willen zijn, het is tot dusverre redelijk rustig vanavond", zei de Londense brandweer op Twitter. In Londen zijn bijna achthonderd arrestaties verricht.

Buiten de hoofdstad verspreidden de onlusten zich wel. In Manchester trokken honderden jongeren - sommigen zo te zien niet ouder dan 10 - door de stad. Zij gooiden stenen en flessen naar de politie en vernielden winkels. Enkele gebouwen gingen in vlammen op.

Soortgelijke taferelen speelden zich af in Liverpool, Nottingham en Birmingham, waar de politie inmiddels 250 arrestaties heeft verricht. In laatstgenoemde stad kwamen drie mannen om het leven toen ze werden aangereden door een auto. De politie onderzoekt of er sprake was van opzet. Het is niet duidelijk of het incident verband houdt met de rellen. In Nottingham werd onder andere een school in brand gestoken.

In een aantal plaatsen in het midden en westen van Engeland, te weten Leicester, Wolverhampton, West Bromwich, Bristol en Gloucester, was het dinsdagavond voor het eerst onrustig.

In Londen gingen winkels uit voorzorg vroeger dicht. In sommige wijken werden burgerwachten gevormd om plunderaars en vandalen af te schrikken. De rechtsextremistische English Defense League zei dat duizend leden in verschillende delen van het land patrouilleerden op straat. "We zullen de rellen stoppen - de politie kan het duidelijk niet aan", zei Stephen Lennon, leider van de EDL. Hij waarschuwde dat hij niet kon garanderen dat het niet tot geweld zou komen.

Bij het geweld zijn tot dusverre 111 agenten en veertien burgers gewond geraakt. Een 26-jarige man is om het leven gekomen.


Rustige nacht in Londen; chaos elders in Engeland (Foto: Novum)