Mallya: "Regelwijzigingen zorgen voor geldverspilling"

Force India-eigenaar Vijay Mallya vindt dat de voortdurende reglementswijzigingen de Formule 1 onnodig duur maken. De Indiër weet dat de autosportfederatie FIA wil dat er in de sport geld bespaard wordt, maar iedere tussentijdse aanpassing van het technisch reglement zorgt voor verkwisting van de beschikbare middelen.

"Elke wijziging kost ons geld, energie en soms ook competitiviteit," zei Mallya op de officiële site van de Formule 1. "Wanneer het reglement veranderd wordt, heeft dat heel veel impact op kleine, onafhankelijke teams zoals Force India. Een wijziging van het technische reglement heeft natuurlijk op elk team invloed, maar voor de grote jongens is het vaak alleen een kwestie van hoe snel ze daarna nog zijn, terwijl het voor kleine teams ook nog eens een financiële kwestie is."

"Als er een verandering wordt doorgevoerd, of zelfs als een regel wordt verduidelijkt, betekent het namelijk dat we onze auto moeten aanpassen. Dat is vervelend, want we investeren veel tijd en geld in het bouwen van onze auto of het maken van een doorontwikkeling, en dan kom je er in zo'n geval ineens achter dat je de reglement verkeerd geïnterpreteerd hebt," zei Mallya die vindt dat de sport zo onnodig duur wordt.

"Er is een testverbod, het windtunnelgebruik is beperkt en er zijn allerlei budgetrestricties, maar als we ons eigen ontwikkelingsprogramma voor de auto continu moeten omgooien omdat de regels niet duidelijk zijn, blijven we onnodig geld uitgeven. Voor de grote teams maakt dat misschien niet uit, maar kleinere renstallen moeten zich hier wel druk om maken. Het zou veel beter voor ons zijn als de regels van tevoren worden vastgelegd en wij voor aanvang van het seizoen kunnen uitstippelen hoe we onze auto gedurende het jaar willen verbeteren."