Opnieuw controversieel wetsvoorstel Israël

Een wetsvoorstel van de rechts-nationalistische partij Yisrael Beitenu stuit in Israël op hevig verzet. Het voorstel, dat voorziet in een parlementair onderzoek naar Israëlische mensenrechtengroeperingen, is het tweede controversiële in korte tijd.

De wet stuit niet alleen op kritiek van de Israëlische bevolking, ook premier Benjamin Netanyahu meent dat het voorstel te ver gaat. "We moeten systematisch en voorzichtig te werk gaan", zei Netanyahu. "We moeten ons rechtssysteem beschermen, en moeten daarom heel voorzichtig te werk gaan."

De leider van Yisrael Beitenu, minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, haalde uit naar Netanyahu vanwege zijn kritiek op het wetsvoorstel. Volgens Lieberman zijn de groepen die erin genoemd worden geen mensenrechtenorganisaties maar groepen die terrorisme steunen.

"Dit zijn geen linkse groeperingen en ook geen mensenrechtenorganisaties", aldus Lieberman. "Dit zijn terreurgroepen, en organisaties die terroristen helpen."

Yesh Din, een van de organisaties die in de wet worden genoemd, beschuldigt Lieberman van opruiing. "De minister van buitenlandse zaken gebruikt methodes die doen denken aan wat duistere regimes doen om critici de mond te snoeren."

Vorige week nam het Israëlische parlement een wet aan die inwoners of bedrijven in de nederzettingen de mogelijkheid biedt schadevergoeding te eisen van Israëliërs die oproepen producten uit de nederzettingen te boycotten. Critici menen dat deze wet de vrijheid van meningsuiting in Israël beperkt.