'Schip hulpkonvooi Gaza gesaboteerd'

Een van de tien schepen van het hulpkonvooi voor Gaza is gesaboteerd. Iemand heeft de schroef van het schip, dat in de haven van Piraeus, bij de Griekse hoofdstad Athene ligt, onklaar gemaakt. Dit hebben Zweedse activisten dinsdag bekendgemaakt. Zij deelden tevens mee dat de bewaking rond de flottielje is opgeschroefd.

'Vijandige duikers' maakten de schroef onklaar, zeiden de Scandinavische organisatoren van het konvooi. Het herstel van de schade aan hun schip Juliano zal enkele dagen in beslag nemen. De Zweden delen de Juliano met pro-Palestijnse activisten uit Noorwegen en Griekenland.

"We hebben de bewaking rond de schepen uitgebreid", zei Dimitris Plionis, een vertegenwoordiger van de flottielje. "We houden alles 24 uur per dag in de gaten." Volgens hem zijn de saboteurs zeer vakkundig te werk gegaan en hebben ze een achtergrond in het leger of de inlichtingendienst. Voor Torstein Dahle, leider van de Noorse delegatie, is iemand bereid 'zeer ver te gaan om te voorkomen dat de flottielje uitvaart'.

Vele tientallen activisten willen binnenkort met een vloot van tien schepen naar Gaza varen, om zo Israëls zeeblokkade van het gebied te doorbreken. Vorig jaar ging een gelijksoortige missie op weg naar Gaza. Negen Turkse activisten kwamen om het leven toen Israëlische commando's het schip waarop zij meevoeren enterden.

Israël zegt ook nu niet te zullen toestaan dat de zeeblokkade wordt doorbroken.