Frankrijk: E.coli-variant zelfde als in Duitsland

Deskundigen zijn er voor '99 procent' zeker van dat een variant van de E.coli-bacterie die in de regio Bordeaux tot zeven ziekenhuisopnames heeft geleid, dezelfde variant is als de bacterie die in Duitsland aan 44 mensen het leven heeft gekost. Dat heeft het Franse ministerie van volksgezondheid zondag gezegd.

Drie van de zeven zieken in Bordeaux liggen aan de dialyse, een 78-jarige verkeert in kritieke toestand. Een aantal van hen zou de nieraandoening HUS hebben. Eén persoon is uit het ziekenhuis ontslagen.

Frankrijk heeft de verkoop van fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen afkomstig van een Brits bedrijf stopgezet. Zeker twee personen werden ziek na consumptie van kiemen van de zaden in Bègles, een buitenwijk van Bordeaux, waardoor Frankrijk vermoedt dat deze kiemen de oorsprong van de besmetting zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag heeft zondag het advies gegeven voorlopig geen fenegriek-, mosterd- en rucolakiemen te nuttigen. Ook wordt het zaaien en daarna eten van de kiemen afgeraden. Mensen die na het eten van rauwe kiemgroente last krijgen van diarree moeten hun huisarts raadplegen, aldus het ministerie.

Eerder werden rode bietenkiemen gevonden die besmet waren met de E.coli-bacterie. Deze producten werden vervolgens uit de handel gehaald.