Fout piloot oorzaak vliegtuigcrash Rusland

De vliegtuigcrash dinsdag in het noordwesten van Rusland is waarschijnlijk het gevolg van een fout van de piloot. Bij het ongeluk kwamen 44 mensen, onder wie een 53-jarige Nederlander, om het leven.

Het toestel, een Tu-134 van luchtvaartmaatschappij RusAir, naderde de landingsbaan van de luchthaven van de stad Petrozavodsk, zo'n 640 kilometer ten noordwesten van Moskou, te laag en raakte een boomtop en een hoogspanningskabel. Hierdoor werd de verlichting van de landingsbaan voor een seconde of tien uitgeschakeld, zei Sergej Izvolski, woordvoerder van de Russische luchttransportautoriteit.

Luchtverkeersleider Sergej Sjmatkov zag het ongeluk gebeuren. Volgens hem was het zicht slecht, maar besloot de piloot desalniettemin de landing in te zetten. "De bemanning zette de daling door op een moment dat zij al lang had moeten beginnen aan een tweede landingspoging", zei hij. Sjmatkov zei dat hij de bemanning opdroeg de landing af te breken op het moment dat de verlichting uitviel, maar toen was het reeds te laat.

Luchtvaartdeskundigen denken eveneens dat een fout van de piloot het ongeluk inleidde. "Er is een strikte regel: als je aan de landing bent begonnen en je hebt onvoldoende zicht op de verlichting op de grond, dan is er geen andere keus dan vol gas te geven en het nogmaals te proberen", zei Oleg Smirnov, voormalig onderminister voor de burgerluchtvaart.

Magomed Tolbojev, een hoog onderscheiden Russische testpiloot, deelt de mening van Smirnov dat er een fout is gemaakt. De Tu-134 is, hoewel oud, een betrouwbaar toestel, zei hij. "De menselijke factor is altijd doorslaggevend, zeker in dit geval, waarin de opleiding van de bemanning gebrekkig is en niet gecontroleerd door de regering."


Fout piloot oorzaak vliegtuigcrash Rusland (Foto: Novum)