Vrees voor meer schadeclaims om strippenkaart

Een deel van de Tweede Kamer vreest dat zes provincies een vergoeding zullen eisen voor extra kosten die zij maken als het afschaffen van de strippenkaart vertraging oploopt. Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) deelt deze zorg, maar heeft te maken met een Kamermeerderheid die niet zonder meer akkoord gaat met de invoering van de OV-chipkaart.

Vorige week diende de provincie Zuid-Holland een schadeclaim in, nadat in januari het afschaffen van de strippenkaart werd uitgesteld. Dit betekende dat tot 19 mei, toen de provincie definitief overstapte op de OV-chipkaart, twee systemen in de lucht moesten worden gehouden. De extra kosten bedroegen circa zeven ton, en dat wil de provincie nu verhalen op het rijk.

De Kamerfracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vrezen dat als het afschaffen van de strippenkaart in de volgende zes provincies ook vertraging oploopt, er nieuwe claims binnenstromen. Zij willen daarom dat minister Schultz haar plannen snel doorzet. De bewindsvrouw ziet zich echter geconfronteerd met een onwelwillende Kamermeerderheid.

De PVV en de SP zijn sowieso tegenstanders van de OV-chipkaart. De PvdA en GroenLinks hebben ieder een lijst met aanvullende wensen, onder meer op het punt van korting voor kinderen en ouderen en vervoer van scholieren. Zij willen dat de minister eerst naar die wensen kijkt. Schultz zegde toe naar deze plannen te gaan kijken en zo snel mogelijk de Kamer te informeren over de mogelijkheden hiervan.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vreest dat dit tot extra vertraging leidt, waarna claims van provincies voor enorme extra kosten kunnen zorgen. "Ze hoeven alleen maar het voorbeeld van Zuid-Holland te volgen, en er liggen weer claims van een paar ton. Ik wil ook van de minister weten wat ze met die claims van plan is te gaan doen."

PVV'er Leon de Jong stelt voor om de schadeclaims door te sturen naar Trans Link Systems (TLS), het bedrijf dat de chipkaarten levert. Rond de kaarten zijn veel problemen, ze bleken onder meer eenvoudig te kraken. Schultz zei dat ze niet verwacht dat er enige grond is om TLS op te laten draaien voor de eventuele vergoedingen aan provincies.


Vrees voor meer schadeclaims om strippenkaart (Foto: Novum)