'België geeft bankgegevens Nederlanders vrij'

België heeft de bankgegevens van ruim 50.000 Nederlanders doorgespeeld aan de Nederlandse fiscus. Dat meldt de Belgische krant De Tijd dinsdag. De Nederlanders hebben een rekening bij een Belgische bank en ontvangen daar rente.

Volgens de krant zijn in totaal de bankgegevens van 250.000 Europeanen vrijgegeven, van wie de meesten klant zijn bij BNP Paribas Fortis, ING, Dexia en KBC. Het merendeel van de rekeninghouders, zo'n 100.000 in getal, komt uit Frankrijk.

België hield tot voor kort de bankgegevens van Europese rekeninghouders geheim, in tegenstelling tot de meeste andere Europese lidstaten. Wel werd een forfaitaire heffing ingehouden en doorgestort aan de landen van herkomst. Per 1 januari vorig jaar geeft België ook de bankgegevens zelf vrij.

Volgens de Belgische krant gaan de regels omtrent de Europese spaarrichtlijn binnenkort veranderen. Vanaf 1 juli moeten Luxemburg, Zwitserland en enkele andere Europese 'belastingparadijzen' een heffing van 35 procent opleggen aan Europeanen met een bankrekening in die landen. Momenteel bedraagt die belasting twintig procent.