Zeepaard voor staatssecretaris Henk Bleker

Milieuorganisatie Greenpeace heeft een beeld van een zeepaard gemaakt voor staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Met het vier meter hoge kunstwerk, dat een paar 1000 kilo weegt, wil de milieuorganisatie aandacht vragen voor de bescherming van de Noordzee.

Het zeepaard is zondagnacht geplaatst op een rotonde in Vlagtwedde, de Groningse woonplaats van de staatssecretaris.

De actie maakt deel uit van de campagne SOS Noordzee, die de hele maand juni duurt. De campagneleider oceanen voor Greenpeace Pavel Klinckhamers zei maandag dat de Nederlandse staat te weinig doet om overbevissing en schadelijke vismethodes in the perken. "Ondanks aangewezen beschermde gebieden in de Noordzee worden er geen maatregelen genomen om de zee te beschermen en kunnen vissers hun gang gaan."

Bleker vertegenwoordigt Nederland deze zomer bij de onderhandelingen over hervormingen in het Europese visserijbeleid. Dit gebeurt eens in de tien jaar en Greenpeace wil dat Bleker een 'progressief standpunt' inneemt door de overcapaciteit van de Europese vissersvloot tegen te gaan.

De staatssecretaris staat bekend als hobbyfokker van Welsh pony's. "Als je paarden op het land een warm hart toedraagt, dan ligt het voor de hand dat hetzelfde geldt voor zeepaarden", vindt Klinckhamers.

Het is de bedoeling dat het standbeeld op de rotonde blijft staan. "Greenpeace heeft het aan de gemeente en Henk Bleker geschonken en een gegeven paard kijk je niet in de bek", zo vindt Klinckhamers.


Zeepaard voor staatssecretaris Henk Bleker (Foto: Novum)