'Pater was bestuurslid van pedovereniging'

Een 73-jarige salesianer pater van Don Bosco is van oktober 2008 tot en met juli 2010 bestuurslid geweest van pedofielenvereniging Martijn. Sinds 1994 was hij lid van de vereniging. Overste van de salesianen in Nederland Herman Spronck wist van dit lidmaatschap, maar trad er niet tegen op. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond.

De pater zou in een gesprek met twee onderzoeksjournalisten van RTL over zijn lidmaatschap van Martijn hebben gezegd dat hij overste Spronck hierover heeft geïnformeerd. Spronck heeft toegegeven dat de pater hem 'ooit zoiets heeft verteld'. Hij vroeg destijds vervolgens echter niet door.

Overste Spronck zou op de hoogte zijn geweest van strafrechtelijke veroordelingen voor lichte zedendelicten van de pater en andere incidenten rond de man. De inmiddels 73-jarige man werd onder meer veroordeeld voor potloodventen ten overstaan van twee jongens in 2001 in de buurt van Amersfoort. Hij kreeg een geldboete voor schennis van de eerbaarheid.

In 2009 werd hij opnieuw veroordeeld voor schennis van de eerbaarheid op een plaats voor openbaar verkeer, nadat hij in 2008 zich in Nijmegen opnieuw schuldig had gemaakt aan potloodventen. Hij kreeg wederom een geldboete en moet verplicht in therapie onder toezicht van de reclassering. De pater werd verder zes keer weggestuurd uit een parochie of bisdom wegens ontoelaatbaar seksueel gedrag.

De twee zijn overigens na het gesprek nog een keer met hun uitspraken geconfronteerd. Spronck kwam daarbij met een andere lezing. In een officiële reactie stelt hij dat hij tot zijn grote ontsteltenis via de pers heeft moeten vernemen dat de pater lid was van Martijn. Dat lidmaatschap zou niet stroken met 'het ethos van de salesianen van Don Bosco'.