'Philips-onderzoek beslaat heel Oost-Europa'

Philips laat niet alleen de corruptiezaak in Polen onderzoeken, maar ook andere landen in Oost-Europa worden onder de loep genomen. Advocatenkantoor De Brauw en Blackstone en accountants van PWC zijn hier al sinds zomer vorig jaar mee bezig. Dat meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden.

Een woordvoerder van Philips zei dinsdag nog dat alleen de situatie in Polen wordt onderzocht. Het onderzoek is gericht op smeergeld rond de verkoop van medische apparatuur. Drie Philips-directeuren zouden ziekenhuisdirecteuren in Polen hebben omgekocht, waarna de ziekenhuizen apparatuur van Philips aankochten. De drie zijn op non-actief gesteld en worden vervolgd in Polen.

Volgens de Poolse justitie blijkt uit verkoopcontracten dat Philips standaard 10 procent reserveerde voor 'kosten die te maken hebben met de ondertekening', wat volgens de NOS staat voor steekpenningen. Een bron in Hamburg verklaart dat dat in alle Oost-Europese landen gebeurde. "Het was toegestaan, zelfs het hoofdkantoor in Best wist ervan. We hanteerden een soort maximum gebaseerd op wat was toegestaan vanuit het hoofdkantoor."