Bouw Tilburgse moskee opgeschort

De bouw van een moskee in Tilburg gaat voorlopig niet door. Het gemeentebestuur moet opnieuw een beslissing nemen over bezwaren van omwonenden die parkeerproblemen voorzagen. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag bepaald. De overige bezwaren van de omwonenden werden van tafel geveegd.

De zaak was aangespannen door vijf omwonenden. Ze maakten bezwaar tegen de vergunning die de gemeente maart vorig jaar verleende. Tilburg was bij het bepalen van het aantal parkeerplaatsen uitgegaan van de situatie bij een eerdere moskee op dezelfde locatie, in een oud fabrieksgebouw aan de Stedekestraat. Volgens de rechtbank was dit onjuist, omdat voor de eerdere moskee nooit een vergunning was verleend.

Het aantal gebedsplaatsen in de nieuwe moskee wordt nu bepalend voor het vaststellen van de parkeerbehoefte, bepaalde de rechtbank. Volgens de minimale norm zouden er dan 150 parkeerplaatsen moeten komen, terwijl het bouwplan nu uitgaat van 130.

De bewoners vrezen ook voor waardedaling van hun woningen en hadden verder geklaagd over het ontbreken van bodemonderzoek en mogelijke problemen rond de ontluchting en brandveiligheid van de parkeergarage. Daarin ging de rechtbank echter niet mee.