Laatste slachtoffers beving N-Zeeland dood verklaard

Negen slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn maandag officieel dood verklaard. Daarmee komt een einde aan het lijdzaam wachten van familieleden van mensen wier lichamen vanonder het puin zijn gehaald, maar niet geïdentificeerd konden worden.

Zelfs met DNA-tests kon de identiteit niet achterhaald worden van 9 van de 181 mensen die in verschillende delen van Christchurch het leven verloren. De stad werd op 22 februari door de beving met de grond gelijk gemaakt.

De regering stelde een speciaal onderzoek in naar ander bewijsmateriaal, zoals mobiele telefoons, paspoorten en bankrekeningen die sinds de beving niet meer door de negen slachtoffers gebruikt zijn. Hieruit werd vervolgens de conclusie getrokken dat de negen niet meer leven.

De negen slachtoffers waren afkomstig uit China, de Filipijnen, Peru en Rusland. Het gaat om zes vrouwen en drie mannen.

De aardbeving van 22 februari was een van de grootste rampen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Zo'n tienduizend huizen werden in puin gelegd, terwijl ongeveer duizend voornamelijk commerciële gebouwen in het centrum van Christchurch zodanige schade opliepen dat ze gesloopt moeten worden. De totale kosten van de ramp worden beraamd op omgerekend 10 miljard euro.


Laatste slachtoffers beving N-Zeeland dood verklaard (Foto: Novum)