Oud-SS'er Faber niet uitgeleverd

Oud-SS'er Klaas Carel Faber wordt niet uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft een Duitse rechtbank woensdag bekendgemaakt. Faber werd ruim zestig jaar geleden in zijn vaderland Nederland veroordeeld voor de betrokkenheid bij 22 in de Tweede Wereldoorlog gepleegde moorden.

De 89-jarige Faber heeft het Duitse staatsburgerschap en moet daarom instemmen met zijn uitlevering. Hij heeft besloten dat niet te doen, zei een woordvoerder van de rechtbank. Duitsland levert zijn eigen onderdanen in principe niet uit.

Faber werd in 1947 veroordeeld voor de moorden en voor het verlenen van hulp aan de vijand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg de doodstraf, maar die werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf. In 1952 wist hij uit de gevangenis te ontsnappen en vluchtte hij naar Duitsland, waar de autoriteiten hem altijd met rust hebben gelaten.

De Nederlandse regering vaardigde vorig jaar een Europees arrestatiebevel tegen Faber uit. Het Duitse openbaar ministerie heeft vorig jaar op verzoek van de Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger naar de zaak tegen Faber gekeken, maar concludeerde dat er onvoldoende bewijs was om hem te vervolgen.

Het Simon Wiesenthal Centrum noemde het een schande. "Er is geen twijfel mogelijk: dit is de slechtste beslissing ooit, die slechts een meervoudig veroordeelde moordenaar helpt bij het ontkomen aan justitie", aldus nazi-jager Efraim Zuroff.