Paasweer breekt record

Het kwik in De Bilt is zondagmiddag ruim boven de 25 graden Celsius uitgekomen. Daarmee is het de warmste eerste paasdag sinds het begin van de metingen in 1901. De hoogste temperatuur is volgens een woordvoerder rond 16.30 uur nog niet bereikt.

Aan de kust is zondagmiddag een zeewind opgestoken. Die wordt veroorzaakt door het grote temperatuurverschil tussen het binnenland en het zeewater. Dat is zo vroeg in het jaar nog erg koud. Door de wind is de temperatuur aan de kust gedaald tot 16 à 17 graden. Het is er wel zonnig.

Het paasweer is vergelijkbaar met dat in 1949. Toen werd op 17 en 18 april een maximumtemperatuur van 24,5 graden gemeten.

Vorig jaar waren de twee paasdagen, begin april, ronduit koud. Het werd toen overdag niet warmer dan 8 tot 12 graden. Drie jaar geleden lag er met Pasen op sommige plaatsen wel 10 centimeter sneeuw. Pasen viel toen op 23 en 24 maart.

Pasen valt niet elk jaar op dezelfde datum. De precieze datum hangt af van de stand van de maan. De eerste dag van het belangrijkste christelijke feest valt op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente. Dat is altijd tussen 22 maart en 25 april.