FNV onaangenaam verrast door reorganisatie KPN

Abvakabo FNV is onaangenaam verrast door de aangekondigde reorganisatie bij telecombedrijf KPN. De vakbond heeft met verbazing kennisgenomen van het nieuws dat er in de komende jaren vier- tot vijfduizend banen verdwijnen. CNV Publieke Zaak betreurt het baanverlies bij KPN, maar noemt het 'onvermijdelijk'.

De reorganisatie roept bij Joost van Herpen, bestuurder van FNV, een hoop vragen op. "Ze hebben al zo weinig mensen in dienst en nu willen ze weer mensen wegsturen. Dan snijden ze tot op het bot", zegt hij in een reactie. "Een bedrijf met zo'n grote winst kan bovendien toch niet zoveel mensen ontslaan."

Het schrappen van de banen is volgens KPN noodzakelijk omdat de bedrijfsresultaten tegenvallen. Dat komt onder meer doordat klanten meer gebruikmaken van apps en sociale media en minder bellen en sms'en. De reorganisatie moet in 2015 voltooid zijn.

De vakbonden willen op korte termijn met het telecombedrijf in gesprek. Volgens bestuurder Anselma Zwaagstra van CNV ligt er een goed sociaal plan klaar. "Dat willen we graag verlengen."

Van Herpen zegt dat eerst nog eens kritisch moet worden bekeken waarom er zoveel mensen weg moeten. "Daarna gaan we alles uit de kast halen om ontslagen te voorkomen." CNV heeft vertrouwen dat er goede afspraken met KPN kunnen worden gemaakt. "Tot nu toe is dat steeds gelukt."