Opnieuw voedselschandaal in China

De Chinese autoriteiten hebben opnieuw voedsel ontdekt dat is besmet met verboden middelen. Ditmaal gaat het om verboden hulpstoffen die zijn aangetroffen in taugé. De stoffen zorgen ervoor dat de groenten sneller groeien en er glanzender uitzien. Dat hebben de Chinese staatsmedia woensdag gemeld.

Volgens de Chinese krant Legal Daily heeft de politie in de stad Shenyang, in het noorden van China, veertig ton taugé in beslag genomen. De groenten waren behandeld met de chemische stoffen natriumnitraat en ureum. Ook werden antibiotica aangetroffen en een plantenhormoon genaamd 6-benzyladenine, dat wordt gebruikt om de opbrengst en kwaliteit van de taugé te vergroten. In verband met de vondst zijn twaalf mensen opgepakt. Natriumnitraat voorkomt de groei van bacteriën in voedsel, maar is schadelijk voor mensen. Bovendien is de stof kankerverwekkend.

China is de afgelopen jaren getroffen door een reeks voedselschandalen. Zeevruchten waren besmet met verboden antimicroben en babymelk was verontreinigd met melamine, een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic.

Naar aanleiding van het zuivelschandaal besloot China in 2008 de voedselveiligheid in het land compleet anders aan te pakken. Toch blijven er schandalen de kop op steken.