Ex-politiechef niet vervolgd om PVV-tweet

Gerda Dijksman, de voormalige districtschef van de politie in Zuidwest-Drenthe, wordt niet vervolgd voor een Twitterbericht van augustus vorig jaar waarin ze de PVV 'fascistisch' noemde. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Assen dinsdag weten.

De volledige tekst van het gewraakte bericht luidde: "De politiek is nu goed wakker en buitelt over elkaar heen als het gaat om de terechte zorg over de fascistische PVV." PVV-leider Geert Wilders eiste daarop dat zij op staande voet zou worden ontslagen.

Naar aanleiding van de tweet was vervolgens aangifte gedaan wegens smaad en belediging. Voor beide feiten is het volgens justitie echter noodzakelijk dat ze gericht zijn tegen personen. Daaraan wordt in dit geval niet voldaan. "De kwalificatie richt zich op de PVV en niet op de individuele PVV-sympathisant." Daarom kan volgens het OM geen sprake zijn van belediging of smaad.

Dijksman maakte sindsdien nog een Twittermisser. In februari schreef ze over de dood van twee personen in een woning in Meppel: "Gaat vast om huiselijk geweld." Het bleek te gaan om koolmonoxidevergiftiging. De ex-districtschef bood hiervoor haar excuses aan. Ze werd voor deze tweet uit haar functie ontheven. Als Dijksman nog een keer de fout in gaat volgt ontslag.