'Geen immuniteit voor Libische minister'

Groot-Brittannië belooft de overgelopen Libische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa geen immuniteit voor Britse of internationale rechtsvervolging. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague donderdag gezegd.

Volgens de Libische oppositie vervulde Koussa een sleutelrol bij de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig in 1988 boven het Schotse Lockerbie. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij een soortgelijke aanslag op een Frans verkeersvliegtuig in 1989 boven Niger. Verder wordt zijn naam in verband gebracht met liquidaties van Libische dissidenten in westerse en Arabische landen.

In de afgelopen jaren heeft Koussa echter geholpen Libië uit zijn internationale isolement te halen. Zo aanvaardde Libië de verantwoordelijkheid voor de aanslag van Lockerbie en betaalde het schadevergoeding aan de nabestaanden. Verder gaf Libië een heimelijk kernwapenprogramma op, waarna de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties tegen het land introkken.

Guma El-Gamaty, vertegenwoordiger van een Libische oppositiegroep in Groot-Brittannië, noemt het overlopen van Koussa 'een grote klap' voor de Libische leider Moammar Gadhafi. Hij verwacht dat Koussa zich in een ander land zal vestigen om mogelijke rechtsvervolging te ontlopen. Bij de oppositie is hij echter niet welkom, vanwege zijn betrokkenheid bij acties tegen dissidenten in het verleden.